Včely vymierajú

01.02.2012 00:22

Štrasburg - Európski poľnohospodári by mali časť svojich polí nechať zarásť sedmokráskami. Takto znie návrh jedného z poslancov Európskeho parlamentu.

Dôvod? Len tak vraj možno zastaviť masové vymieranie včiel, napísala agentúra Reuters. Včely pritom ľudstvo nutne potrebuje. Záhadné rýchle zníženie ich počtu môže negatívne ovplyvniť poľnohospodársku úrodu.

Políčka s obľúbenými kvetinami

 

"Pokiaľ budeme pokračovať v zanedbávaní celosvetovej včelej populácie, bude to mať dramatické dôsledky pre naše už aj tak vyčerpané zásoby potravín," varuje britský konzervatívec Neil Parish, ktorý zasadá v poľnohospodárskej komisii europarlamentu. Rozľahlé polia s jednou jedinou rastlinou, napríklad pšenicou, včelám podľa neho znemožňujú nájsť dostatok nektáru.

 

Poľnohospodári však môžu včelám pomôcť, tvrdí Parish. A to zriaďovaním malých políčok, na ktorých budú pri včelách rásť obľúbené kvetiny či byliny, ako sú napríklad už zmieňované sedmokrásky alebo levandule. "Hovoríme o menej než jednom percente pôdy, vyčlenenom pre včely blízkym rastlinám. Môžu byť niekde v rohoch , kam sa poľnohospodári s technikou nedostanú, okolo stromov a pod kríkmi," vysvetľuje europoslanec. 

včela
 

Zakročiť čím skôr

 

Geneticky upravené rastliny, klimatické zmeny, pesticídy a moderné metódy obhospodárovania pôdy, to všetko sú podľa odborníkov dôvody, prečo sú včely tak málo odolné voči parazitom, vírusom a ďalších ochoreniam. Poklesom včelej populácie sa bude Európsky parlament zapodievať na svojom budúcom zasadnutí.

 

Zrejme odporučí, aby sa náhlemu vymieraniu včelstiev venoval špeciálny výskum. " Je to záhada aj pre odborníkov," povedal Parish. "Ak nezakročíme okamžite, bude to mať katastrofické následky," tvrdí britský poslanec.

 

Odporúčanie Európskeho parlamentu nebude mať však žiadnu legislatívnu váhu. Mohlo by ale prispieť k tomu, aby sa Európska komisia a členské štáty OSN s problémom s včelami začali vážnejšie zaoberať.